Go to Top

Is het verstandig om nu je hypotheek over te sluiten?

De hypotheekrente staat nog altijd laag ook al hebben de afgelopen weken de meeste banken hun rente sinds jaren weer verhoogd. De verhoging van de rente heeft te maken met de onzekerheid die banken zien vanwege de coronacrisis. Ontstaat er straks een werkloosheidsgolf? Kunnen zelfstandig ondernemers straks nog voldoende inkomsten genereren? Wat gebeurt er met de woningmarkt? Allemaal vragen waar niemand op dit moment hèt antwoord op heeft. Wat wel duidelijk is geworden is dat banken inmiddels voorsorteren op een mindere conjunctuur door middel van het verhogen van de risico-opslag van de hypotheekrente.    

Wanneer je nu dus nog een hoge hypotheekrente betaalt en op korte termijn géén verhuisplannen hebt kan het wellicht interessant zijn om de mogelijkheden te laten onderzoeken om je hypotheek voordeliger over te sluiten. Enkele belangrijke aspecten daarin zijn;
– hoe hoog is de boeterente bij de huidige bank?
– wat voor hypotheekvorm heb ik? Veelal is het oversluiten van een spaarhypotheek niet interessant aangezien er bij een lagere hypotheekrente netto meer ingelegd moet worden in het spaarproduct om hetzelfde eindkapitaal te behalen.
– wat is de huidige waarde van de woning?
– hoe hoog is het aflossingsvrije deel binnen de bestaande hypotheek
– wat is de huidige inkomenssituatie?

Wanneer de hypotheek wordt overgesloten zijn de boeterente en de oversluitkosten éénmalig fiscaal aftrekbaar. Voorwaarde is wél dat het gaat om een hypotheek welke in het verleden is afgesloten voor de aankoop of verbetering van de eigen woning (eigen woning schuld). Aangezien het maximale tarief voor aftrekposten de komende jaren wordt verlaagd, kan het fiscaal gunstig zijn om dit jaar nog over te sluiten. Ben je benieuwd of het voor jouw situatie interessant kan zijn om de hypotheek over te sluiten neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.